ΑρχικήΝικήτη

email
Νικήτη Τώρα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Η Νικήτη, ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά χωριά της Χαλκιδικής, βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο της Χερσονήσου της Σιθωνίας, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από τον Πολύγυρο και 100 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει περίπου 3000 χιλ. κατοίκους εκ των οποίων οι 500 περίπου είναι παλιννοστούντες και αλλοδαποί.

Με ιστορία 700 χρόνων, είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Χαλκιδικής και το πρώτο σε παραγωγή μελισσοκομικό χωριό της Ελλάδας. ( παράγει το  10% της πανελλήνιας παραγωγής μέλι). Ο ιστορικός οικισμός του χωριού απέχει 2 περίπου χλμ. από τη θάλασσα, και είναι άμεσα συνδεδεμένος με το νεώτερο οικισμό μέσω του κεντρικού οδικού άξονα που καταλήγει στην παραλία.

Στο βόρειο τμήμα της Νικήτης υπάρχει πλούσιο πευκοδάσος, ενώ στα ανατολικά και δυτικά αγροτικές εκτάσεις και ελαιώνες. Έτσι έχει το πλεονέκτημα να συνδυάζει ταυτόχρονα ημιορεινό και πεδινό κλίμα με ήπια καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που εξυπηρετεί τις αγροτικές και τουριστικές ασχολίες των κατοίκων της. Ειδικότερα το ανάγλυφο και η κλίση του εδάφους βοηθάει στη δημιουργία ενός μοναδικού τοπίου μέσα στο οποίο εντάσσεται ο παλιός οικισμός με τα παραδοσιακά κτίρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Για να φθάσει κανείς στη Νικήτη, δίχως να χρησιμοποιήσει ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο, μπορεί με μεγάλη ευχέρεια να χρησιμοποιήσει το ΚΤΕΛ του νομού Χαλκιδικής το οποίο με τακτικά – συχνά δρομολόγια καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες της περιοχής όλες τις χρονικές περιόδους του έτους, καθώς και το «Ράδιο – Ταξί Σιθωνίας» το οποίο είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσει κάθε στιγμή. Η κεντρική αρτηρία που τρέχει περιφερειακά το πόδι της Σιθωνίας, διαπερνάει το χωρίο, το χωρίζει στη μέση και το καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο.

Η Νικήτη σήμερα αποτελεί το κέντρο-πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας και έχει άμεση σχέση και συνεργασία με τα μεγαλύτερα κέντρα του νομού, τον Πολύγυρο και τα Μουδανιά, καθώς και με τα γύρω χωριά. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της έπαιξε η υλοποίηση του νόμου "Καποδίστριας" ο οποίος ουσιαστικά την μετέτρεψε σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβάνοντας τα γύρω χωριά: το Μεταγγίτσι, το Νέο Μαρμαρά και τον Άγιο Νικόλαο καθιστώντας την οικονομικό και διοικητικό κέντρο.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
2001
      ΕΚΤΑΣΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ

2883

 25000 τ.μ.

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

2292

Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ

2939

ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ

777

Διαθέτει δημαρχείο, δημοτική επιχείρηση, πολιτιστικό και αθλητικό  σύλλογο, αστυνομία, ιατρείο συμβολαιογραφεία οδοντιατρείο, νηπιαγωγείο, Δημοτικό, γυμνάσιο, Τ.Ε.Ε, γήπεδο, Αγροτική Τράπεζα, κτηνιατρείο, φαρμακεία, Λαογραφικό Μουσείο, αποθήκες γεωργικών συνεταιρισμών, Δημοτικό Ωδείο, Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, ΤΑΞΙ, Συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια καυσίμων, Ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ, Τεχνικά Γραφεία, Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, ελαιοτριβεία, ρακοκάζανα, κλπ.

Τέλος ο συνολικός οικισμός, παλιός και νέος, εντάσσεται σε ένα πολύ εκτεταμένο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο καταλαμβάνει 3000 στρέμματα ως οροθετημένος οικισμός.

Οι μέσες θερμοκρασίες το χειμώνα κυμαίνονται από 5-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο έχουμε σπάνια  χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 0 βαθμούς Κελσίου. Η σχετική υγρασία του αέρα δεν είναι ανεβασμένη και οι βροχοπτώσεις είναι αρκετές στους μήνες από Νοέμβριο- Μάρτιο ενώ τους υπόλοιπους είναι ελάχιστες.

Οι βόρειοι άνεμοι είναι ασθενείς έως μέτριοι το χειμώνα και σπάνια δυνατοί γιατί προς βορρά υπάρχει το βουνό Κύλλη. Οι νότιοι ή νοτιοδυτικοί άνεμοι είναι μέτριοι, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που είναι ισχυροί.

Οι μετρήσεις αφορούν ολόκληρη τη Χαλκιδική

 

 

© 2010 - 2011 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - All Rights
Reserved.

  Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της
στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης