Άγιος Γεώργιοςemail

Νικήτη Τώρα

Αν μένετε μέσα στο χωριό θα σας προτείνουμε, χωρίς κανένα δισταγμό, ν’ αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο σπίτι και να περπατήσετε.

Κατεβείτε στον παραλιακό δρόμο της Νικήτης και περπατήστε ανατολικά αυτή τη φορά. Προχωρώντας θα παρατηρήσετε, ανάμεσα στις εξοχικές κατοικίες, τα διάφορα μαγαζιά και τα μεγάλα παραθεριστικά συγκροτήματα, κάποια μικρά σπιτάκια που αν και έχουν αναπαλαιωθεί καταλαβαίνουμε με την πρώτη ματιά πως έρχονται από μια άλλη εποχή. Είναι οι καλύβες των ψαράδων αλλά και άλλων Νικητιανών που καλλιεργούσαν κτήματα στην παραλία, όταν ακόμα το χωριό απείχε χίλια και πλέον μέτρα από τη θάλασσα.

Χωρίς να το καταλάβετε φθάσατε στην περίφραξη του πρώτου, από τα δυο κάμπιγκ της περιοχής. Ακολουθείστε τον ασφαλτόστρωτο δρόμο και στην είσοδο του καμπιγκ που θα συναντήσετε στρίψτε αριστερά. Σε λιγότερο από 300 μέτρα θα αντικρίσετε το εξωκλήσι σήμερα του Αγίου Γεωργίου που έδωσε το όνομά του σ’ ολόκληρη την περιοχή που τώρα βρίσκεστε.

Το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου είναι κτισμένο πάνω στο μεσαίο κλίτος τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας του 5ου αιώνα, διαστάσεων 14x12,5 μέτρων, η οποία πρέπει να καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. μαζί με τον σημαντικότερο οικισμό της εποχής. Ο οικισμός άρχισε να εμφανίζεται στα Ελληνιστικά χρόνια (3ος – 2ος αι. π.Χ.) και να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στους λόφους βόρεια του Αγ. Γεωργίου. Φαίνεται ότι ήταν ένα χωριό γεωργών και ναυτικών.

Μια επιγραφή που βρέθηκε το 1963 εντοιχισμένη στο εξωκλήσι του Αγ, Γεωργίου, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες. Σύμφωνα με το κείμενό τους, ο Ηρακλείδης και ο Μένιππος, τα παιδιά κάποιου Φανίου, αφιέρωσαν κάτι στους Διόσκουρους και στη Μάντα, οι οποίοι άκουσαν την παράκλησή τους. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στη περιοχή πρέπει να υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στους προστάτες των ναυτικών Διόσκουρους και σε μια άγνωστη θεότητα που ονομαζόταν Μάντας ή Μάντα. Για τη θεότητα αυτή δε γνωρίζουμε τίποτε άλλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται. Από το όνομά της υποθέτουμε ότι, ίσως, ήταν θρακική θεότητα.

Η παλαιοχριστιανική βασιλική πάνω στην οποία είναι κτισμένο σήμερα το εξωκλήσι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκαφής του 1971 που βλέπουμε σήμερα, ήταν μια όμορφη εκκλησία η οποία χωριζόταν σε τρία κλίτη, με τρία ζεύγη μαρμάρινες κολώνες και είχε μαρμάρινο ψιλοδουλεμένο τέμπλο. Νότιο-ανατολικά του ναού εκτείνονταν το νεκροταφείο του τότε οικισμού από το οποίο βρέθηκαν δυο μεγάλοι, κτιστοί, θολωτοί τάφοι. Με τις ανασκαφές του 1979 αποκαλύφθηκε και ένα ρωμαϊκό λουτρό, το οποίο ίσως να χρησιμοποιήθηκε και σα βαπτιστήριο.

Το 1981 η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Νικόλαο Νικονάνο, διενήργησε ανασκαφές 60μ. βόρειο-δυτικά της βασιλικής του Αγ. Γεωργίου και βρέθηκε ο κεντρικός ναός του οικισμού. Αποτελεί σήμερα τον πλέον αξιόλογο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Δήμου Σιθωνίας και έναν από τους σημαντικότερους ολόκληρης της Χαλκιδικής.

Κτίσμα που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα μ.Χ., η τρίκλητη ξυλόστεγη παλαιοχριστιανική βασιλική του “Σωφρονίου” συνολικού πλάτους 36,80 μ. και μήκους 43,80 μ. συγκροτεί ένα μεγάλο παλαιοχριστιανικό συγκρότημα. Με υπέροχα ψηφιδωτά και το σπάνιο υψηλής ποιότητας πολύχρωμο μαρμαροθέτημα, με κίονες και κιονίσκους, με πεσσούς και θωράκια, που πρόσφατα επανατοποθετήθηκαν από συντηρητές της συγκεκριμένης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών του Δήμου μας κυρίως κατά την θερινή περίοδο. Το όνομα του συγκροτήματος οφείλεται σε μια από τις επιγραφές που σώζονται στο ναό με το όνομα του επισκόπου Σωφρονίου.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής και πριν καθίσετε σε κάποιο από τα μαγαζιά που θα συναντήσετε, για φαγητό ή ποτό, κολυμπήστε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Τα πολύ ρηχά νερά της σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την ακτή και η λεπτή κατάξανθη αμμουδιά της, δίχως ίχνος πέτρας, να φθάνει βαθιά μέσα στη θάλασσα την κάνουν ξεχωριστή.


© 2010 - 2011 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - All Rights
Reserved.

  Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της
στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης