ΑρχικήΆγιος Ιωάννης - Καστρί - Κουβγιούemail

Νικήτη Τώρα

Στα τέσσερα (4) μόλις χιλιόμετρα από την κεντρική διασταύρωση της Νικήτης (φανάρια) και κατευθυνόμενοι προς Μαρμαρά θα συναντήσουμε την παραλία του Αγίου Ιωάννη. Η ιδιαιτέρου κάλους περιοχή δυστυχώς ανήκει στα «Τουριστικά Ακίνητα» και μένει χρόνια τώρα αναξιοποίητη από τον Ε.Ο.Τ. Θα φθάσετε στην παραλία περνώντας από την παλιά είσοδο του κάμπιγκ που λειτουργούσε εδώ από την πρώην Κοινότητας Νικήτης. Θα την βρείτε απέναντι από το γραφικό εξωκλήσι του Αϊ Γιάννη που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον χαμηλό βράχο λίγο πριν την ανηφόρα που ξεκινά. Νεότερο ξωκλήσι του δεύτερου μισού του 19 αι. δεν παύει να είναι ο οικοδεσπότης της περιοχής και ως οικοδεσπότης πιστεύουμε πως πρέπει να γνωρίζει τους επισκέπτες του.  

Ξεχωριστή παραλία με πάρα πολλούς φίλους αφού καθημερινά δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες που αποζητούν την δροσιά της πεντακάθαρης γαλάζιας θάλασσας απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ηρεμία του τοπίου ξαπλωμένοι πάνω στην πλατιά αμμώδη ακτή της.


Στα δυτικά της ακτής αξίζει να επισκεφτείτε μια μικρότερη σε έκταση παραλία στην οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον μας το μικρό νησάκι «Καστρί», σε ελάχιστη απόσταση από την ξηρά και το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε δίχως να χρειασθεί να κολυμπήσετε μέχρι αυτό, αρκεί να βρείτε το πέρασμα που στα παλαιότερα χρόνια συνέδεε το νησί με την ακτή. Εδώ αναπτύχθηκε κατά τα κλασικά χρόνια (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) ο σπουδαιότερος οικισμός της όλης περιοχής. Το νησί τότε ήταν ενωμένο με την μικρή χερσόνησο και είχε ιδιαίτερη οχύρωση η οποία το απομόνωνε από τον υπόλοιπο οικισμό. Για την ασφάλεια του υπόλοιπου οικισμού ανορύχτηκε πλατιά και βαθιά τάφρος, το χώρο της οποίας σήμερα οι Νικητιανοί ονομάζουν «αυλάκι», ενώ μέρος από το ισχυρό τοίχος, τόσο του νησιού όσο και του έξω οικισμού είναι ορατό μέχρι και σήμερα. Το Καστρί είναι ο μόνος αρχαιολογικός χώρος της Νικήτης τον οποίο μπορούμε να ταυτίσουμε, σχεδόν με βεβαιότητα, με συγκεκριμένο αρχαίο οικισμό: πιστεύουμε ότι ήταν η αρχαία Γαληψός, μια από τις πόλεις που αναφέρει ο Ηρόδοτος όταν βρισκόταν στη Σιθωνία.
 

Παίρνοντας κάποια στιγμή το δρόμο για το σπίτι αφιερώστε δυο λεπτά από το χρόνο σας για να γνωρίστε δυο νέες τοποθεσίες 100 και 300 μέτρα αντίστοιχα πιο πέρα από τον Αϊ Γιάννη και στη συνέχεια προγραμματίστε στο χρόνο των διακοπών σας στη Νικήτη πότε θα τους επισκεφτείτε.
        

Βγαίνοντας στο κεντρικό δρόμο στρίψτε δεξιά και στο τέλος της ανηφόρας, 100 μέτρα πιο πάνω, σταματήστε. Στην κορυφή θα συναντήσετε στα δεξιά σας το κιόσκι των κυνηγών. Η θέα καταπληκτική. Η παραλία του Αϊ Γιάννη και το Καστρί, πανοραμικά, στα πόδια σας. Η χερσόνησος της Κασσάνδρας, απέναντι, σας δίνει την αίσθηση ότι θα την αγγίξετε ενώ αριστερά σας ο εντυπωσιακός καταπράσινος ορεινός όγκος της Σιθωνίας στέκει αγέρωχος πάνω από τον Τορωναίο κόλπο που θαρρείς πως θέλει να ταιριάξει το πράσινο του βουνού με το γαλάζιο του ουρανού στα χρώματά του. Επισκεφθείτε τούτο το τόπο αργά το απόγευμα. Το ηλιοβασίλεμα που θα σας χαρίσει θα το ξεχάσετε μόνο με το επόμενο. 365 ημέρες το χρόνο, 365 διαφορετικά ηλιοβασιλέματα. Ο ήλιος χάνεται άλλοτε πίσω από τις βουνοκορφές του Ολύμπου κι άλλοτε πίσω από την οροσειρά του Βερμίου, ανάλογα με την εποχή, αφήνοντας στον ορίζοντα αλλά και στην θάλασσα μοναδικές πινελιές δειλινού, ανάλογα με την διάθεση του ουρανού «ζωγράφου».
       

Διακόσια μέτρα μετά το κιόσκι ένα φυσικό πάρκινγκ ανοίγεται μπροστά σας και δεξιά, καθώς κατεβαίνετε την κατηφόρα. Εκεί θα βρείτε κι άλλα πολλά αυτοκίνητα  από παραθεριστές αλλά και ντόπιους που επέλεξαν για σήμερα την αγκαλιά τούτης της γαλαζοπράσινης θάλασσας. Της παραλίας με τα καθαρότερα νερά του Τορωναίου. Εσείς απλά προγραμματίστε πότε θα βρεθείτε κοντά της. Είναι η παραλία της Κουβγιού.


© 2010 - 2011 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - All Rights
Reserved.

  Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της
στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης