ΑρχικήΕλιά - Λαγόμαντραemail

Νικήτη Τώρα

Επτά (7) χιλιόμετρα μετά τη Νικήτη προς Μαρμαρά αρχίζει μια μακριά παραλία μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Είναι η παραλία της Ελίας. Μια παραλία που πήρε το όνομά της από τους απέραντους ελαιώνες που υπάρχουν στην περιοχή. Θα χαρούμε πανοραμικά το τοπίο αν στο έβδομο χιλιόμετρο αφήσουμε τον κεντρικό δρόμο κι ακολουθήσουμε αριστερά τον ανηφορικό, ασφαλτοστρωμένο, δρόμο που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Παύλου κι από κει στον ορεινό όγκο του Ίταμου. Καθώς θα ανεβαίνετε, το τοπίο θ’ ανοίγει εντυπωσιακό στα δεξιά σας. Ένα απέραντο δάσος από ελιές που κατεβαίνει από τις πλαγιές του βουνού μέχρι τη θάλασσα και να σταματά σε μια σειρά από πεύκα κατά μήκος της ακτογραμμής. Πίσω από τα πεύκα, κρυμμένα ακρογιάλια διαδέχονται δαντελωτά το ένα μετά το άλλο διατηρώντας το κάθε ένα από αυτά την δική του ξεχωριστή ομορφιά. Αυτά όμως θα τα γνωρίσουμε αργότερα. Τώρα σταματήστε κάπου και αφεθείτε. Η αίσθηση ότι βρίσκεστε σε πτήση πάνω από το μοναδικής ομορφιάς τοπίο μοναδική. Όταν αποφασίστε να επιστρέψτε στο αυτοκίνητό σας συνεχίστε ανηφορικά. Ο Άγιος Παύλος είναι εκεί και σας περιμένει να σας προσφέρει μια δροσερή κούπα νερό κάτω από τα γέρικα πλατάνια του. Δίπλα στο ναό, κτίσμα του 19ου αιώνα που κτίστηκε όμως πάνω στα ερείπια παλαιότερου, η μνημειακή πηγή του 1713 για τη οποία η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι, όταν πέρασε από εκεί ο Απόστολος Παύλος δίψασε και τότε για να ξεδιψάσει έσχισε με το σπαθί του το βράχο απ’ όπου ακόμα και σήμερα αναβλύζει νερό.

Θα σταθούμε περισσότερο εδώ όταν θα αποφασίστε να αποδράσουμε στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας. Πάμε τώρα να γνωρίσουμε τα ακρογιάλια της παραλίας της Ελιάς.

Επιστρέφοντας από τον ίδιο δρόμο στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας στρίψτε αριστερά και στη συνέχεια στρίψτε δεξιά στην προτροπή της πινακίδας για «Αθηνά Παλλάς», παίρνοντας για μια ακόμα φορά τον παλιό επαρχιακό. Σταματήστε δεξιά, στο φιλόξενο σε κάθε επισκέπτη πάρκινγκ του δεύτερου  σε δυναμικότητα ξενοδοχείο του Δήμου μας και εκεί στην άκρη του πευκόφυτου γκρεμού, θαυμάζοντας την ακτή που απλώνετε μπροστά σας, αποφασίστε αν θα τον κατεβείτε, αν θα μείνετε ή αν θα συνεχίστε στο όνειρο. Η παραλία της Ελιάς άλλωστε έχει πολλές στάσεις. Και όλες είναι προτεινόμενες.

Εμείς, ανεξάρτητα από την δική σας απόφαση, συνεχίζουμε. Δεξιά μας, κατά μήκος του παλιού επαρχιακού, ο θαυμαστός πευκόφυτος γκρεμός συνεχίζει να μας κρύβει τα ακρογιάλια της παραλίας. Αριστερά μας ο απέραντος ελαιώνας της περιοχής που ξεκινά, διακόπτεται από μικρότερα ή μεγαλύτερα τουριστικά καταλύματα. Το τοπίο συνεχίζεται ίδιο για τα επόμενα δυο χιλιόμετρα κι ύστερα, μετά την ταβέρνα «μπουκαδούρα» που δίχως δεύτερη σκέψη σας προτείνουμε να επισκεφθείτε, ξαφνικά αλλάζει. Ομαλές ρηχές παραλίες διαδέχονται το μοναδικό τοπίο της προηγούμενης άγριας ομορφιάς. Όπου κι αν αποφασίστε να σταματήσετε, να είστε σίγουροι ότι, η παραλία της Ελιάς θα σας αποζημιώσει. Ακρογιάλια, όπως του Κάτσαρη, του Μιτάρι και της Μικρής Ελιάς, δύσκολα θα ξανα-συναντήστε στην επικράτεια.

Κι εκεί στο τέλος της Ελιάς η τελευταία παραλία της Νικήτης, τα Λαγόμαντρα, σε ξαφνιάζει. Εδώ τα πεύκα σταμάτησαν στην ακτογραμμή. Το πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα μοναδικό. Η Κέλυφος, το μεγάλο νησί του Τορωναίου, δίπλα σου.

«Ο ομορφότερος της γης προορισμός» είναι εδώ, στη Νικήτη Χαλκιδικής.


© 2010 - 2011 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - All Rights
Reserved.

  Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της
στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης