ΑρχικήΣτα μονοπάτια της Νικήτηςemail

Νικήτη Τώρα

Ξεκινώντας από την παραλία και ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο φθάνουμε στη νέα διασταύρωση Θεσσαλονίκης – Σιθωνίας. Αριστερά μπροστά μας βλέπουμε το τρίτο κατά χρονολογική σειρά κτίριο του Δημοτικού Σχολείου της Νικήτης. Στον ίδιο χώρο βρίσκετε και το δεύτερο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Πριν την ίδρυση του Δήμου Σιθωνίας το κτίριο αυτό φιλοξενούσε το Κοινοτικό Κατάστημα. Πίσω από το σχολικό συγκρότημα και λίγο πιο αριστερά βλέπουμε το Δημαρχείο του Δήμου.

Η ανηφόρα που προβάλει μπροστά μας ήταν από την δεκαετία του πενήντα μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του εβδομήντα το σημείο συνάντησης των Νικητιανών. Εκεί στη «βόλτα» αντάμωναν όλοι οι Νηκιτιανοί κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγευμα. Εκεί οι πρώτοι έρωτες, εκεί και τα κέντρα διασκέδασης της εποχής. Στο τέλος της ανηφοριάς η παλιά διασταύρωση Θεσσαλονίκης – Σιθωνίας χωρίζει σήμερα τη Νικήτη στη μέση. Ένα χιλιόμετρο μέχρι την παραλία – ένα χιλιόμετρο μέχρι την εκκλησία στο τέλος του χωριού.


Ακολουθώντας την ευθεία μετά την παλιά διασταύρωση βλέπουμε την εικόνα του χωριού σιγά – σιγά να αλλάζει. Οι νεότερες οικοδομές δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε παλιότερες πετρόκτιστες. Η θάλασσα έχει χαθεί από τον ορίζοντα ενώ όσο προχωρούμε η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποιο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής κι όχι σε κάποιο παραθαλάσσιο, γίνεται σε κάθε μας βήμα ακόμα πιο έντονη. Δίχως να στρίψουμε πουθενά φθάνουμε στην παλιά πλατεία, την πρώτη οργανωμένη πλατεία του χωριού. Εδώ ξεκίνησε να χτυπά η καρδιά της Νικήτης. Αριστερά μια από τις τρεις βρύσες που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρο το χωριό. Δεξιά και αριστερά σοκάκια που αξίζει το κόπο να ακολουθήσετε πριν πάρετε το δρόμο για την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικήτα 200 μέτρα πιο πάνω.
Η ανηφόρα, προς το τέλος της, είναι απότομη όμως και η θέα από το προαύλιο της εκκλησίας ξεχωριστή.

Κάτω από την εκκλησία το νεότερο της κατά τρία χρόνια, πέτρινο κτίριο του πρώτου Δημοτικού σχολείου της Νικήτης, κτίσμα του 1870,ετοιμάζεται σήμερα να φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.


Πιο πάνω ο κοιμητηριακός σήμερα ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και παλαιότερος του Αγίου Νικήτα ενοριακός ναός της Νικήτης, με σημαντικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, δείχνει το δρόμο για την κορυφή όπου δεσπόζει το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.


Η θέα από το προαύλιο του μοναδική. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται χωροταξικά η ιστορική ανάπτυξη της Νικήτης από το 1300 μέχρι σήμερα ενώ ταυτόχρονα η ματιά μας χάνετε πέρα από τον Τορωναίο κόλπο και την χερσόνησο της Κασσάνδρας για να σταματήσει στις πλαγιές του Όλυμπου και του Κίσσαβου στα δεξιά μας ενώ στα αριστερά μας χάνετε στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.


Μια τελευταία ματιά στο μοναδικό τοπίο, μερικές ακόμα ρουφηξιές καθαρού βουνίσιου αέρα κι επιστροφή στην αγκαλιά της γαλάζιας θάλασσας στην παραλία της Νικήτης. Προτείνουμε να κατηφορίσετε από κάποιο διαφορετικό μονοπάτι για να γνωρίσετε περισσότερες γωνιές του ιστορικού οικισμού της, αν και πιστεύουμε ότι αυτό το κομμάτι θα σας καλέσει και πάλι κοντά του και σεις θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του. Εκεί στην παλιά πλατεία κάθε 15 Σεπτεμβρίου ζωντανεύει κάθε χρόνο το «κουρμπάνι», το παραδοσιακό πανηγύρι, προς τιμή του αγαπημένου πολιούχου των κατοίκων της. Εκεί στην παλιά πλατεία κι άλλες πολλές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του χρόνου
σε καλούν να βρεθείς κοντά της.

Και τώρα στην παραλία, μια ατέλειωτη παραλία 5 χιλιομέτρων με κέντρο την νέα αποβάθρα, στη θέση της παλιάς ξύλινης σκάλας με το συρόμενο βαγόνι και φανάρι του 1947.

Μη φύγετε έξω από τον οικισμό. Για σήμερα αφεθείτε στη δροσερή αγκαλιά της θάλασσας και την κατάξανθη ζεστή αμμουδιά του. Η οργανωμένη παραλία της Νικήτης έχει να σου προσφέρει ότι κι αν της ζητήσεις.


Εδώ, στη φιλόξενη παραλία του χωριού, τερματίζουν και οι κολυμβητές του Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου. Έναν διεθνή πλέον αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης 25 χιλιομέτρων, από την Κασσάνδρα μέχρι τη Νικήτη, που ξεκίνησε από την αγάπη των νέων της για τη θάλασσα και διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων».


Νωρίς το απόγευμα μια βόλτα στο λιμάνι για να μιλήσεις με τους ψαράδες λίγο πριν φύγουν για την ψαριά τους, μια βόλτα στα κάθε λογής μαγαζάκια στον παραλιακό αλλά και κεντρικό δρόμο της Νικήτης, μια ζεστή πίτσα ή ένα δροσερό κρασί με φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια του οικισμού από την παραλία μέχρι και την παλιά πλατεία λίγο αργότερα κι η μέρα σου έχει σχεδόν γεμίσει. Γιατί αν έχεις κι άλλες αντοχές τότε τα παραλιακά μπαράκια είναι εκεί να σου προσφέρουν την βραδινή αύρα της θάλασσας του Τορωναίου παρέα μ’ αυτό που αγαπάς.         

 


© 2010 - 2011 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
ΜΑΝΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - All Rights
Reserved.

  Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της
στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης